Wed. Feb 21st, 2024

 

Copilaria se dezvaluie prin surpriza locurilor descoperite, prin bucuriile traite cu prietenii si colegii de clasa, dialoguri haioase, contemplari ale apusului de soare, plimbari pe plaja sau pe carari de munte, prin mesaje sau lungi confesiuni. si, bineînteles, în carti citite, în pagini care se transforma în imagini, visuri, gânduri, notite, experiente, calatorii, povesti care concureaza cu  realitatea însasi.

Acolo, printre carti, o putem descoperi si pe Urucu Evelyn, o pasionata de fictiune, un cititor în oglinda care cauta, prin literatura, calea catre sine. Dar experienta ei nu ar fi completa daca s-ar opri  pierduta ca Narcis în oglinda apei si s-ar gândi numai la ea însasi. Evelyn face sa rodeasca lumea din jurul ei, întrebându-se, ca Povestasul lui Jean-Claude Carriere: „Omul caruia îi spun povestea va învata ceva din ceea ce îi spun?” si se pare ca povestile citite de ea au ajuns si  la inimile altor  cititori, caci ce bucurie poate fi deplina, daca nu este împartasita cu ceilalti?         

Acest lucru a fost posibil deoarece în luna august, dupa examenele nationale, când toti copiii erau în vacanta, Evelyn s-a pregatit pentru un alt tip de admitere. Ea s-a bucurat împreuna cu alti iubitori ai cuvântului scris de cartile bune pe care le-a citit în aceasta vara, postând timp de zece zile recenzii pe site-ul Lecturiadei 2021, la sectiunea Carti de top. Rezultatul a fost premiul care i-a adus calificarea pentru Scoala solomonarilor 2021, parte dintr-un proiect inedit, de lunga durata, organizat de Asociatia Profesorilor de Limba si Literatura Româna „Ioana Em. Petrescu” ( ANPRO), cu sediul la Cluj.

Aceasta înseamna ca în perioada 1-3 septembrie va face o alt fel de pregatire, jucându-se, mirându-se, întrebându-se, îndoindu-se sau chiar gresind. Totul suna foarte bine pentru ca va face parte dintr-un grup de lucru în care se învata, se citeste si se scrie alaturi de alti copii isteti din toata tara, profesori, scriitori si critici literari cunoscuti. Cu siguranta va fi o experienta unica si originala, o calatorie de poveste, în timp si spatiu, peste sate si orase, va strabate munti si vai, atât cu piciorul, cât si calare pe balaurul on-line, ca sa gaseasca cea mai frumoasa poveste. Iar daca nu o va gasi, o va inventa ea.

Skip to content